PAČULI/ PATCHOULY (Pogostemon patchouli Pell.)
Vonj: dimno-mahov, grenak, lesno-zemeljski, sladko-zadušljiv, zelo obstojen
Izvor: Indonezija, Filipini, Indija, Kitajska, Malezija, Sejšeli
Rastlina izvira iz tropskih predelov Afrike. Tamkajšnji prebivalci ga uporabljajo v primeru različnih bolezni. Uporabljali so ga tudi zato, ker dišavi in odganja mrčes. Olje se zelo uporablja v izdelovanju parfumov, kozmetike in mil.
Njegova lastnost je, da rahlo poživlja in deluje kot afrodizijak, ker pomaga proti napetosti in krepi telo, se ga uporablja proti razdražljivosti, tesnobi, depresiji, brezčutnosti, brezvoljnosti ter duševni in živčni izčrpanosti. Izboljšuje telesno odpornost. V strokovni literaturi je omenjeno kot sredstvo, ki zmanjšuje apetit. Odganja molje in nekatere vrste majhnega mrčesa. |